Sākums > Interesanti > Labrīt ar krūzi svaigas koku sulas!

Labrīt ar krūzi svaigas koku sulas!

Ievietots: 04.04.2016.

Tā vien šķiet, ka tikko bija Jaungada sagaidīšana, bet kalendārs jau stāsta par to, ka pienācis aprīlis, ko mūsu senči dēvēja par sulu mēnesi. Īsi pirms lapu plaukšanas ir īstais laiks, lai nobaudītu pavasara pirmo dabas dzērienu, kas ir vitamīniem bagāts un liek ķermenim “pamosties no ziemas miega”protams, tās ir saldās kļavu un spirdzinošās bērzu sulas.

Arī Jaunmoku pils parks lepojas ar savu birztaliņu – līdz sulu tecināšanas vecumam gan tai vēl krietni jāpaaugas, tomēr pavisam drīz galvenā stāvlaukuma malā saulē vizēs koši balti āra bērzu stumbri un rudeņos tie rotāsies zeltainos mēteļos.

Nav noslēpums, ka bērzs Latvijas teritorijas iedzīvotājiem jau sen ir viens no svētajiem kokiem – birzēs ļaudis devās gūt mieru, elpot svaigu un ārstniecisku gaisu, jo lapās esošie fitoncīti rada ne vien labu aromātu, bet ir arī dziednieciski – noņem nogurumu un ārstē elpošanas ceļus. Bez tam, saimniecības vajadzībām izmantots pilnīgi viss koks: no saknēm pina mazus groziņus, koksne ir lielisks apdares un mēbeļu materiāls, no tās gatavoja pirts lāvas, ratus un ragavas, no zariem sēja slotas gan izmantošanai pirtī, gan pagalma slaucīšanai, pumpurus un lapas lietoja ārstniecības procedūrās, melnā bērza piepe arī mūsdienās ir zināma kā pretvēža līdzeklis, tāsis kā iekura materiāls un sēklas kā iesākums jaunām, staltām bērzu birzīm. Bez tam, pavasaros no bērziem var iegūt sulu, kas ir lielisks vitamīnu dzēriens, kas veldzē slāpes un attīra ķermeni pēc “lielās ziemas ēšanas”.

Tomēr sulu tecināšanai der ne tikai bērzs – nedaudz agrāk un īsāku laiku ir pieejamas arī kļavu sulas, kas ir pat saldākas kā bērziem.  Jo sausākā un saulainākā vietā kļava augusi, jo sula dabiskajiem cukuriem bagātāka un saldāka. Kļavu sulu iesaka ne vien dzert, bet arī izmantot ūdens vietā ēdienu gatavošanā, tā pavasara maltītes bagātinot arī īpašu garšas niansi. Ja kļavu koku un pacietības daudz, sulu var izmantot sīrupa gatavošanai, kas visu gadu ir lieliska piedeva saldajiem ēdieniem. Jāatceras gan, ka viena litra sīrupa pagatavošanai nepieciešami vismaz 40 litri svaigas sulas.

Būsim veseli un laimīgi pavasarī!

 

*Tuvojoties Jaunmoku pils 115 gadu jubilejai, katru mēnesi publicējam nelielu ieskatu pils vēstures un dabas lappusēs – iepriekšējie raksti atrodami mūsu laika joslā!